Biografie

 

Shin Sihan was bijna 6 jaar toen hij zijn eerste vioolles kreeg. Hij studeerde bij Coosje Wijzenbeek aan de Sweelinck Academie in Amsterdam en bij Vera Beths, bij wie hij zijn Bachelor studie aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag afsloot met een 10 en een onderscheiding voor zijn “fenomenale virtuositeit en fenomenale muzikaliteit”. Hij ontving hiervoor ook de Fock-medaille voor het beste eindexamen. Momenteel studeert Shin bij prof. Kolja Blacher aan de Hochschule für Musik ‘Hanns Eisler’ in Berlijn.

Shin was tweemaal eerste prijswinnaar van de Iordens Viooldagen (2006 en 2008) en was hij in 2007 prijswinnaar plus de ontvanger van de Bach Sonderpreis tijdens de 12e editie Internationale Wettbewerb für Violine Kloster Schöntal, Duitsland. In 2013 kreeg Shin de 2e prijs en de NTR Publieksprijs tijdens de 24e editie van het Nederlands Vioolconcours Oskar Back. In datzelfde jaar werd ook de Kersjes Vioolbeurs aan hem toegekend. Als viool-piano duo met pianiste Anne Brackman won hij de Dutch Classical Talent Award 2017. In de aanloop daarnaartoe maakte het duo Sihan & Brackman een tournee langs elf grote concertpodia in Nederland. In 2018 mocht Shin de Elisabeth Evertsprijs in ontvangst nemen.

Als solist speelde Shin met o.a het Residentie Orkest, het Gelders Orkest, het Symfonieorkest van het Conservatorium van Amsterdam, het Haarlems Symfonieorkest, het Nationaal Jeugdorkest, het VU-orkest, het Concertgebouw Kamerorkest, het Symfonieorkest Koninklijk Conservatorium en het Orkest van het Oosten en werkte hij samen met dirigenten als Ed Spanjaard, Antony Hermus, Jac van Steen, Jules van Hessen en Daan Admiraal. Ook was hij Young Artist in Residence tijdens de Muziekzomer 2016 van het Nationaal Jeugdorkest.

Sinds 2013 is hij primarius van het Animato kwartet waarmee hij veelvuldig concerten geeft in het binnen- en buitenland. Zo traden zij op tijdens o.m. het HARMOS festival in Portugal, het ‘Festival de International de Inverno de Campos do Jordão’ in Brazilië en het Kamermuziekfestival Utrecht. Het Animato Kwartet is sinds 2017 onderdeel van de European Chamber Music Academy en wordt regelmatig gecoacht door musici als Eberhard Feltz, Johannes Meissl en Hatto Beyerle. Ook vormt hij met pianiste Anne Brackman het vaste duo Sihan-Brackman, waarmee hij veelvuldig optreedt.
Hiernaast vormt hij het Amsterdam Piano Trio met cellist Alexander Warenberg en pianiste Yang Yang Cai.

Shin bespeelt een viool gebouwd in 1675 door Nicolò Amati in Cremona, hem ter beschikking gesteld door de Caldic Collectie. Zijn strijkstok, gebouwd door Kees van Hemert (Den Haag), is aangekocht met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

kimberleyzondag-njo-shin-005_web